Een nieuwe kroon voor Maria

Aartsbisdom

Scherpenheuvel viert vanaf 21 augustus meer dan een jaar lang Kroningsfeesten

Van links naar rechts: Toon Osaer, Manu Claes, Luc Van Hilst, Simon de Merode en Michaël Hanne. © Filip Ceulemans
Van links naar rechts: Toon Osaer, Manu Claes, Luc Van Hilst, Simon de Merode en Michaël Hanne. © Filip Ceulemans

Op 25 augustus zal het exact 150 jaar geleden zijn dat het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel werd gekroond. Een verjaardag die in het belangrijkste bedevaartsoord van het land elke vijfentwintig jaar feestelijk wordt gevierd met zogenoemde Kroningsfeesten. Bovendien verhief paus Pius XI honderd jaar geleden de bedevaartkerk tot basiliek. Omdat het door corona lange tijd riskant was alles op één dag te zetten, werkte het bedevaartsoord een programma uit dat een volledig jaar beslaat.
„In de katholieke theologie is Maria de koningin van hemel en aarde en een koningin moet een kroon hebben”, verklaart Michaël Hanne, archivaris van het bedevaartsoord, waar de traditie van de kroning van Maria-beelden haar oorsprong vindt. „Gekroonde Mariabeelden zijn geen zeldzaamheid, maar het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel is toch uniek. De vraag tot kroning, die enkel kan worden toegestaan door de paus en geldt als ultieme erkenning van een bedevaartsoord, komt meestal van het bedevaartsoord zelf. De kroning van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel gebeurde op uitdrukkelijke vraag van Pius IX, die de kroon persoonlijk schonk.”
De Kroningsfeesten, die meer dan een jaar duren, starten op zondag 21 augustus met een televisiemis vanuit de door bloemkunstenaar Daniel Ost versierde basiliek. Op de verjaardag zelf, donderdag 25 augustus, vindt er een plechtig Te Deum plaats. „Omdat we zoveel mogelijk mensen bij de viering willen betrekken, is er op zaterdag 27 augustus, de vooravond van de religieuze herdenking van de kroning, een groots volksfeest op het grasplein achter de basiliek”, zegt pastoor Luc Van Hilst.
Tijdens de religieuze herdenking krijgt het Mariabeeld een nieuwe kroon. „Juwelenontwerper Lies Wambacq vervaardigde de nieuwe kroon met juwelen die in de loop der tijden werden geschonken”, legt Luc Van Hilst uit. „Jezus’ scepter krijgt centraal een hart en een roos. Zo wordt het geen teken van macht, maar van liefde.”
In augustus 2023 krijgen de Kroningsfeesten een orgelpunt met een musical over pater Damiaan. Hij staat symbool voor de ontelbare bedevaarders die naar Scherpenheuvel trekken. Het spektakel wordt verzorgd door Simon de Merode die in Westerlo heel wat expertise opbouwde met historische musicals.

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier