Maria verschijnt op plank met vier wielen

Mensen

Skatende franciscaan inspireerde Steven Desmet tot publicatie over religieus getinte skateboards

  • Motherboards maakt christelijk geïnspireerde skateboards
  • Steven Desmet giet hun ontwerpen in aantrekkelijk boek

Steven Desmet skatet tegenwoordig in hoogverheven gezelschap. © One Advertising
Steven Desmet skatet tegenwoordig in hoogverheven gezelschap. © One Advertising

De zonen van de Amerikaanse Lisa Fixler skaten graag. Aan de onderzijde van hun planken prijken voornamelijk schreeuwerige afbeeldingen van doodshoofden, naakte vrouwen en gewelddadige taferelen. Een gemiste kans, vond de diepgelovige Fixler en ze contacteerde prompt enkele artiesten uit binnen- en buitenland. Voor ze het goed en wel besefte, was haar bedrijf Motherboards het enige Amerikaanse skatemerk dat christelijk geïnspireerde skateboards produceert.
Het verhaal van Motherboards bereikte ook Steven Desmet (48), een verwoed skater en gelovige vader. Nou ja, verwoed. „Ik skatete zo’n twintig jaar intensief en nam deel aan wedstrijden”, zegt hij. „Noem het gerust een verslaving, maar dan wel een gezonde. Met het ouder worden, een vaste baan en een gezin, verdween het skaten naar de achtergrond. Ik skate nog steeds graag, maar doe het rustiger dan vroeger. Een verzwikte enkel na een mislukte trick valt moeilijk te rijmen met een druk gezinsleven.”
Dan maar de liefde voor het skaten toevertrouwen aan het papier. Glanzend liefst, met een harde kaft en een leeslint. „Ik kwam in contact met Motherboards, bestelde een plank en begon hun berichten op sociale media te delen”, zegt Desmet. „Aangezien mijn broer, drie zussen en ik opgroeiden in een gelovig gezin en ik veel belang hecht aan het uitdragen van de waarden van het geloof, vond ik het fijn om bezig te zijn met religieus getinte skateboards. Zo ontstond het idee een publicatie te wijden aan skaten en geloof. Het wordt een fraaie uitgave waarmee liefhebbers van skaten kunnen uitpakken.”
Dat skaten en geloven wel degelijk samengaan, bewijzen de talrijke verhalen in het boek Motherboards, dat volgende maand beschikbaar moet zijn. Zo lezen we het verhaal van Gabriel Cortés, een franciscaanse broeder die in habijt naar de skateparken van de staat Indiana trekt om er te skaten en te praten met jongeren. Hij is even bedreven in kickflips, ollie’s en pop shove-its als in gregoriaanse zang. Nadat hij zijn geloften aflegde, raakte hij zes jaar lang geen skateboard aan, tot zijn overste hem de opdracht gaf naar het skatepark in de buurt van de abdij te trekken met een evangelisatiemissie. Broeder Gabriel Cortés maakte er vrienden en voelde dat zijn aanwezigheid als monnik en als skater werd gewaardeerd door jongeren die zich in de steek gelaten voelden.
In België moet Motherboards verschijnen op 250 tot 500 exemplaren, maar wanneer het ook in de Verenigde Staten wordt gepubliceerd, moet de oplage flink omhoog. „Het is een andere beleving van het christendom dan wat we gewoon zijn”, zegt Steven Desmet. „Bij ons gebeurt er te weinig om het geloof aantrekkelijk te maken voor de jeugd. Religie is echter meer dan God en Onzevader. Motherboards brengt een positieve boodschap via een plank met vier wielen.”
Of Steven Desmet nu verwacht dat Vlaamse skateparken straks worden overrompeld door christelijk getinte skateboards? „Zo’n vaart zal het niet lopen”, lacht hij. „Ik ben al lang blij als gelovige skateboarders weten dat er zoiets bestaat als Motherboards. Skaten zit overigens in de lift. Sinds het een olympische discipline werd, herontdekken heel wat jongeren de sport. Misschien heeft een aantal onder hen een boodschap aan een skateboard met het Lam Gods erop.”

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €28
tot eind 2022

Registreer je hier