Notre-Dame heropbouwen zoals ze was vóór de brand?

Tweespraak

Historische voorbeelden tonen aan dat we in staat zijn tot complexe restauraties, meent kunstwetenschapper Linda Van Santvoort. De Notre-Dame verdient volgens haar een getrouwe wederopbouw.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De kathedraal Notre-Dame in Parijs bleef in haar eeuwenlange bestaan niet gespaard. Zo liet de Franse Revolutie haar gehavend achter en drong zich halverwege de negentiende eeuw een grondige restauratie op. Architect Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc kweet zich met kennis en creativiteit van die taak. De kathedraal werd hersteld en waar zich dat aandiende, werden verdwenen elementen herschapen op de manier die zo eigen was voor die tijd. Het vieringtorentje dat tot vóór de brand het silhouet van de kathedraal en …

Volgens ontwerper Tom Callebaut is het onmogelijk om de Parijse kathedraal op te bouwen zoals ze was vóór de brand. Niet erg, vindt hij, want de historische ramp biedt ook een historische kans.

Het is onmogelijk om de Notre-Dame herop te bouwen zoals ze was vóór de brand. Wie dat wil, onderschat de ziel van de bedenkers, de bouwers en de Parijzenaars en negeert de poëzie van de tijd. De heropbouw gaat uiteindelijk niet enkel over het herstellen van bijvoorbeeld een beeldje of een waterspuwer, maar van een wezenlijk onderdeel van het gebouw.
De Notre-Dame brandde af op een moment dat Parijs al maanden in sociale onrust verkeerde. En plotseling gebeurde iets wat hen allemaal raakte en weer bij elkaar bracht. Gewond, maar verb…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €42
tot eind 2020

Registreer je hier