Moeten we wekelijks een autoloze zondag houden?

Tweespraak

Grote steden als Mexico-City, Parijs en Bordeaux doen het nu al. Geen excuus dus, zo meent Dries Janssens van Mobiel 21, want een autoloze zondag zou de aloude zondagsrust pas echt in ere herstellen.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

„Op de zevende dag bracht God het werk dat Hij verricht had tot voltooiing. Hij rustte op de zevende dag van al het werk dat Hij verricht had.” Dat lezen we in het tweede hoofdstuk van het boek Genesis. God stelt een rustdag in om te genieten van zijn werk. Toch jammer dat God het vandaag een pak lastiger heeft om te rusten met al dat gemotoriseerde geronk. Het ritme dat Hij in zijn schepping legde, is vandaag vaak ver te zoeken. We razen met z’n allen maar door. En met de auto gaat het vaak zelfs te snel, te …

Autoloze zondagen zijn volgens Alain Mervilde, hoofdredacteur van www.autoliefhebbers.be, niet meer van deze tijd. Zondagen zijn niet meer het privilege van de rustende mens, zegt hij.

Het is lang geleden, maar toch herinner ik het me levendig, de autoloze zondagen van 1973 en 1974, in volle petroleumcrisis. De boer met paard en kar op de autosnelweg in Beernem. De fietsers op de Grote Ring rond Brussel of de wandelaars in de Kennedytunnel in Antwerpen. Nostalgische beelden uit een tijd die wellicht, misschien jammer genoeg, ver achter ons ligt. Want tijden veranderen. Zondagen zijn allang niet meer het privilege van de rustende mens.
Voor heel wat mensen uit diverse beroepstakken zijn het hoogstnoodzakelijke werkd…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier