Deugdzaam midden houden

Zingeving

Zelfvertrouwen lijkt een onmisbaar ingrediënt voor een gelukkig leven, maar wat is het eigenlijk en in welke mate hebben we er zelf vat op?

„Vertrouwen in of op zichzelf, hetzij het gevoel opgewassen te zijn tegen de eisen die gesteld worden, een taak en mogelijke hinderpalen, hetzij zekerheid van optreden in het menselijk verkeer.” Ziedaar de definitie van zelfvertrouwen in de Dikke Van Dale. Stof genoeg om een boompje over te zetten met filosofe Katrien Schaubroeck van de Universiteit Antwerpen en met jezuïet Walter Ceyssens, geestelijk directeur van het Johannes XXIII-seminarie in Leuven.

Door te geloven in je eigen kunnen, kun je ook daadwerkelijk meer. ‘Zelfeffectiviteit’ heet dat in het onderzoek. © Image Select
Door te geloven in je eigen kunnen, kun je ook daadwerkelijk meer. ‘Zelfeffectiviteit’ heet dat in het onderzoek. © Image Select

– Wat is zelfvertrouwen?
Katrien Schaubroeck • Zelfvertrouwen wordt doorgaans sterk verbonden met ons kunnen. Voor mij heeft het echter ook veel te maken met onze innerlijke toestand. Iemand die zelfvertrouwen heeft, heeft een bepaalde zekerheid over wat hij of zij denkt, voelt en wil. Een student die tijdens een examen blokkeert en plotseling niets meer weet, lijdt aan een acuut gebrek aan zelfvertrouwen. Idem voor iemand die er op restaurant steevast niet in slaagt een keuze te maken uit de menukaart…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier