Jongerencoaches inzetten tegen overlast

Samenleving

Door hun verantwoordelijkheden te geven, begeleidt Genk jongeren uit probleemwijken naar een diploma

Ibtissam Hachad met een bibambassadeur. Sinds het project van start ging, is er minder overlast in Genk. © Bertrand Goethals
Ibtissam Hachad met een bibambassadeur. Sinds het project van start ging, is er minder overlast in Genk. © Bertrand Goethals

Telkens wanneer in Genk de scholen leeglopen, kampt de bibliotheek aan het Stadsplein met een heuse toeloop van scholieren. „Het is er lekker warm, er staan fauteuils en er is wifi, drie elementen die de jongeren aantrekken”, weet stadsmedewerker Houssein Bouharras. Daarom weefde hij een netwerk van bibambassadeurs, een team van acht jongeren uit de buurt die in de bibliotheek een oogje in het zeil houden.
Die werkwijze sloeg aan en intussen breidt Bouharras het proefproject uit naar andere wijken in Genk. In Winterslag zet hij zogenoemde coaches in om jongeren positief te benaderen. Ibtissam Hachad (18) is één van hen. „Kinderen begeleiden en hun talenten ontdekken, dat trok me aan in het coachingproject”, vertelt ze. „Nu organiseren we elke zondag activiteiten met de kinderen en dat is een dag om naar uit te kijken. Die activiteiten leggen de nadruk op specifieke thema’s zoals taal of lichaamsbeweging.”
Net als de bibambassadeurs moeten de coaches voldoen aan drie voorwaarden: ze mogen niet meer in aanraking komen met de politie, het moet thuis goed gaan en ook op school moeten ze het goed doen. Volgens Houssein Bouharras werken die voorwaarden motiverend. „In december vragen we hun schoolrapporten op”, zegt hij. „Bespeuren we te veel onvoldoendes, dan bekijken we samen wat het probleem is. Als blijkt dat ze slapen in de les, halen we ze van het project af. We dulden ook geen tuchtmaatregelen of strafstudies. Ook als ze geregeld te laat komen, is het gedaan. Dat klinkt hard, maar het zijn heldere regels.”
Die aanpak werpt zijn vruchten af. „Ons doel is de jongeren aan een diploma te helpen”, zegt Bouharras. „Negentig procent van onze coaches slaagt daar aan het einde van het traject ook in. Zonder ons project valt dat cijfer tot de helft terug.”
Jongeren die niet voldoen aan de voorwaarden kunnen niet toetreden tot het coachingteam. „We vragen hun het een jaar later nog eens te proberen,” legt Bouharras uit, „maar we laten hen niet los. Het is niet omdat ze geen coach of bibambassadeur worden, dat we ze aan hun lot overlaten. We moedigen hen aan om niet meer in aanraking te komen met de politie. Problemen op school en thuis pakken we samen aan. Dat is een traject dat hen voorbereidt om een jaar later misschien toch coach te worden.” Ibtissam Hachad bevestigt dat. „Ik ken mensen die het op school niet goed doen, maar die wel graag coach willen worden”, zegt ze. „Dat vooruitzicht moedigt hen aan om beter te presteren op school. Hetzelfde geldt voor jongeren die geregeld last hebben met de politie. Die gedragen zich beter wanneer ze bibambassadeur kunnen worden.”

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier