Chiro Zolder

Klik & Win

Wint Klik & Win 2018

Kabouter Wiebe Peeters maakt van de zangstond een spannende gebeurtenis. © Chiro Zolder
Kabouter Wiebe Peeters maakt van de zangstond een spannende gebeurtenis. © Chiro Zolder

Ongelooflijk! Hoofdleiders Lotte Vanoppen (22) en Stef Neys (18) zijn zichtbaar opgetogen met de splinternieuwe camera van Canon, de prijs voor de leukste foto. „Dit werkjaar vieren we het 75-jarige bestaan van Chiro Zolder. We zijn een van de oudste Chiroafdelingen van Limburg. Ons feestjaar had niet mooier kunnen beginnen”, reageert Vanoppen. „Nu is het altijd zoeken naar wie een degelijk fototoestel kan meenemen op bivak”, vertelt Neys. Ook hij is in zijn nopjes. „Voortaan hoeft dat dus niet meer. Dat is super om de leuke momenten vast te leggen als herinnering.”
Aan die herinneringen beleeft niet enkel dit leidersduo plezier. De foto’s zullen ook de talrijke toekomstige lichtingen een beeld geven van hoe anno 2018 Chiro werd beleefd in Zolder, net zoals de huidige ploeg nu in de geschiedenisboeken duikt om tijdens dit feestjaar een tentoonstelling op te bouwen over de voorbije 75 jaar. Stef Neys: „We feesten het hele jaar door. We trokken met onze leden al naar een grote binnenspeeltuin in de buurt. Straks, met Nieuwjaar, hebben we een leuke verrassing voor de leden, maar we verklappen nog niet wat. En op 4 en 5 mei organiseren we een feestweekend. De eerste dag nodigen we oud-leden, oud-leiding en kookouders uit en diepen we verhalen op van weleer. Daags nadien feesten we met de huidige leiding, leden en hun ouders.”
Lotte Vanoppen staat in leiding bij de meisjes, Stef Neys bij de jongens. „In praktijk doen we echter alles samen”, vertelt Lotte Vanoppen. „We komen samen op dezelfde locatie, we hebben een gezamenlijk openingsmoment, we doen dezelfde activiteiten, we gaan samen op bivak.”
Dat bivak opent traditioneel met een viering in de kerk met alle leden en hun ouders. „Dat is een hoogtepunt, want „Ik ging eens een keertje met vrienden mee. Kijk nu wat ervan komt...” pas dan maken we het thema van het bivak bekend. De voorbije zomer stond die met als motto The Incredibles in het teken van nieuwe superhelden, die elk een bijzondere kracht hadden. Superheld Kabouter was een van hen.”
Zo’n kamp uitdenken, vergaderen, de ledenbijeenkomsten en dit jaar de bijzondere feestactiviteiten – het vraagt heel wat voorbereiding, ook achter de schermen. „Ja, in de leiding staan legt best veel beslag op je tijd,” beaamt Lotte Vanoppen, „maar ik doe het met hart en ziel. Je maakt vrienden voor het leven. Het is een goede leerschool: je leert organiseren, samenwerken, enzovoort. En die blije gezichten geven me veel voldoening.”
Al vijf jaar staat ze in de leiding, waarvan drie jaar als hoofdleider. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. „Nu begeleiden wij jongeren die in de leiding willen stappen. Het is immers wezenlijk dat ze weten waaraan ze beginnen en goed afwegen of dat engagement past in hun leven en of ze het kunnen combineren met hun studies of hobby’s. En dat loont, want onze leiding engageert zich voor meerdere jaren.”
Stef Neys, net geen negentien, waagde vorig jaar de sprong. „Dit jaar loop ik mee met Lotte en met Willem, die de fakkel als hoofdleider doorgeeft, om vooral te leren.” Hij is nog niet zo lang lid van Chiro Zolder. „In het eerste en het tweede leerjaar was ik aangesloten bij de scouts”, verklapt hij. „Ik haakte af, niet omdat het niet leuk was, maar omdat ik veel sportte en dat niet langer te combineren viel. Vanaf het derde jaar middelbaar trokken mijn vrienden me aan de mouw. Ze waren allen lid bij Chiro en vroegen me voortdurend mee. Hun leuke verhalen deden me watertanden. Ik ging een keertje mee, en kijk wat ervan komt, vandaag sta ik zelfs in leiding.”

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €29
tot eind 2019

Registreer je hier