Heeft een schooluniform nog zin vandaag?

Tweespraak

De leerlingen aan de Sint-Bavohumaniora in Gent worden geacht in uniforme kledij op school te verschijnen. Laatstejaars Stéphanie Jolie ziet alvast de voordelen in van die regel.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De traditie van schooluniformen dateert al uit de zestiende eeuw en ook nu nog zijn er scholen die ze met enige trots voortzetten, zoals de Sint-Bavohumaniora in Gent. Al vijf jaar lang hijs ik me elke ochtend in het groene uniform van laatstgenoemde school en ik zou niet snel mijn donkergroene rokje vrijwillig in de kast laten hangen.
Het dragen van een uniform is een teken van trots, creëert een identiteit voor een school en is een belangrijk onderdeel van het leven als scholier. Een uniform staat gar…

De leerlingen aan het Sint-Jozefcollege in Turnhout dragen geen uniform. Voor vijfdejaars Pjotr Verstraelen is dat prima, want zo kun je als leerling je eigenheid uitdrukken.

Je kunt kledij beschouwen als een stuk stof en niets meer, nochtans is het dat wel. De groep waarvoor je als kind of jongere kiest bij te horen door je kledingkeuze, kan bepalen waar je twintig jaar later staat. Je kunt wel zeggen dat een schooluniform eenheid en saamhorigheid creëert. Toch zijn er uiteindelijk verschillen tussen mensen en in plaats van die te onderdrukken, moet je die net kunnen laten groeien. Dat gebeurt niet door een schooluniform. Je moet jezelf kunnen vormen door de jaren heen.
Je kunt wel beweren dat een unifor…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier