Waarover moet de vormselcatechese in de kern gaan?

Tweespraak

Voor Yvan De Brouwer, vormselcatechist in Nieuwkerken-Waas, staat de Heilige Geest centraal in de vormselcatechese. Die zet ons op het spoor van een leven zoals Jezus en doet ons getuigen van zijn boodschap.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Bij het vormsel ontvangt de vormeling door de Heilige Geest de kracht om in zijn of haar leven te kunnen getuigen van Jezus Christus en te leven naar diens voorbeeld. Die zin, die je terugvindt wanneer je even googelt, beschrijft de kern van dat initiatiesacrament. Tijdens de vormselcatechese moeten dan ook alle elementen die in die wending worden genoemd aan bod komen. Al is het ene al eenvoudiger dan het andere.
Bij ‘het naar zijn voorbeeld leven’ kunnen we ons wel wat concreets voorstellen. Jezus had…

In de kathedraal van het bisdom Antwerpen, waar diaken Pieter Wieers actief is als vormselcatechist, staat de intergenerationele catechese voorop. Elkeen is tegelijk geloofsleerling en catechist.

Het moet over Jezus gaan, over onze relatie met de levende God door het leven van Jezus van Nazareth. Daarvoor hebben we momenten nodig waarin we die relatie kunnen ontdekken en beleven. Authentieke getuigen, mooi verzorgde eucharistie en tastbaar beleefde diaconie kunnen kinderen, jongeren en volwassenen raken en hen op het spoor van Jezus brengen. Dat is de grondvoorwaarde om te groeien in geloof. Initiatie en begin. In een samenleving waarin Jezus haast niet meer ter sprake komt en waar Hij is verdwenen uit het publieke leven is er opnie…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier