Heeft het hof van assisen nog zin?

Tweespraak

Al jaren pleit Paul Bekaert (74) voor het afschaffen van het hof van Assisen. Het geeft beschuldigden niet waar ze recht hebben, voedt het onrechtvaardigheidsgevoel en vergroot de kans op procedurefouten.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Ben ik ziek, dan ga ik naar een arts die geneeskunde studeerde. Voor mijn defecte wagen zoek ik iemand met kennis van autotechniek. Pleeg ik een moord, dan kom ik voor iemand die geen rechten studeerde, noch ervaring heeft met veroordelingen. Dat is een systeemfout. Als beschuldigde heb ik recht op het oordeel van een rechter die vijf jaar studeerde en een toegangsexamen aflegde, niet van een leek die éénmaal in de rechterstoel zit.
Assisenhoven zijn druk bezet en verdachten zitten lang in voorarrest. Z…

Assisenpleiter Cedric Monheim (32) ziet in het Hof van Assisen kwaliteitsvolle rechtspraak die voor slachtoffers een louterende werking kan hebben en die in ere moet worden gehouden.

Deze oude discussie kreeg recent een nieuw leven door het proces over de aanslagen van 22 maart 2016. Dat legt op pijnlijke wijze de achilleshiel van het assisenproces bloot: organisatorisch is het complex, en proceseconomisch niet de meest voor de hand liggende keuze. Wie het algemene concept van de procedure daarop afrekent, gaat echter kort door de bocht en negeert de kwaliteit die de rechtspraak van een assisenjury keer op keer levert.
De misdaden die onze samenleving het diepst raken, moeten kunnen berecht worden door vertegenwo…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier