vzw De Schroef is er voor mensen uit de binnenvaart

Podium

Guy Tegenbos, voormalig redacteur van De Standaard, rolde in een vorig leven bij toeval in de wereld van de binnenvaart. Samen met voorzitter Martine Van Hemelrijk blijft hij zich als adviseur en medeoprichter van vzw De Schroef inzetten voor de binnenschippers. „We zijn geen vakbond of werkgeversorganisatie”, beklemtoont hij. „Bij ons draait het om het welzijn van de mensen, om hun onderlinge contacten, om een plek waar ze altijd terechtkunnen.” Het onthaal- en recreatiecentrum in de Antwerpse haven en de aanwezigheid van een kleuterschool spelen in op die behoefte.

Wie zijn eigenlijk de binnenschippers? Het gaat om 1.000 tot 1.500 gezinnen, soms met werknemers, die de Belgische en Europese binnenwateren van hieruit bevaren. De Schroef is in de eerste plaats een onthaal- en ontmoetingscentrum, waar de schippers bijeenkomen, vergaderen en feesten, waar ze hun kinderen naar de kleuterschool en naar de jeugdwerking brengen.
„Vooral ontmoeting is belangrijk”, beklemtoont Guy Tegenbos. „Vroeger lagen de schepen vaak lange tijd stil, wachtend op een volgende vracht. Dat schiep gelegenheid tot onderlin…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €52
tot eind 2024

Registreer je hier