Wordt telewerken het nieuwe normaal?

Tweespraak

Als jonge moeder pionierde ze in telewerk en als politicus promootte ze het. Patricia Ceysens ziet in de coronacrisis een kans om een belangrijke sprong voorwaarts te doen.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Keren we even terug naar mei 2002. In aanloop naar de bevalling van mijn derde zoon wilde ik graag actief blijven als voorzitter van een parlementscommissie, zonder me fysiek te moeten verplaatsen. Ik had ervaring met de mogelijkheden van het internet. De bevoegde diensten installeerden een gedegen connectie, een camera in de commissiezaal en eentje bij mijn thuis.
Nu ik erop terugkijk, lijkt het de prehistorie. Er kwamen breekhamers, kabels, desktopcomputers en inbellen via de vaste telefoonlijn aan te…

Voor arbeidsmarktexpert Jan Denys heeft telewerk een plaats tussen andere werkvormen, maar wordt het beslist niet de nieuwe norm. Velen kunnen of willen immers niet thuiswerken.

Thuiswerk wordt niet het nieuwe normaal. Een eenvoudige kijk op de basiscijfers leert meteen waarom dat niet het geval is en dat corona daaraan fundamenteel ook niet veel zal veranderen.
Onderzoek van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) toont aan dat thuiswerk voor 59 procent van de werknemers gewoon niet mogelijk is, door de aard van het werk dat ze verrichten. Mijn hypothese is dat COVID-19 daaraan weinig zal veranderen. Winkelpersoneel, poetshulpen, productiearbeiders enzovoort, zullen ook in de toekomst niet kunnen …

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier