Moet elke school een gebeds- of bezinningsruimte hebben?

Tweespraak

De identiteit van een school, katholiek of niet, toont zich in de aandacht voor wat het menselijke bestaan overstijgt en zin kan geven. Dat gebeurt bij uitstek in een sacrale ruimte, vindt Didier Pollefeyt.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Een school kan zich vandaag niet beperken tot het aanleren van kennis, vaardigheden en houdingen. Ze moet leerlingen en studenten ook vormen tot mensen die bewust en zinvol leven, anderen gelukkig kunnen maken, creatief kunnen omgaan met de grote vragen van geloof, hoop en liefde, en veerkrachtig kunnen reageren op onvoorziene omstandigheden, grenzen, pijn, tegenslag en verdriet.
Daarom behoort het openen van de spirituele dimensie van het leven ook tot de opvoedingstaak van scholen. Het is cruciaal dat…

Voor Jan Jaap de Ruiter hebben de Kerk en de Moskee hun kans verkeken in het onderwijs. Jongeren kunnen beter binnen het kader van neutraal onderwijs zelf hun keuzes maken.

In de mensa van mijn Tilburgse universiteit is er een hoek met halalvoedsel voor islamitische studenten en medewerkers. Ik erger me daaraan. Halal eten is een religieuze regel. Een dergelijke voorziening past niet in onze universiteit. Niet omdat de universiteit van oorsprong katholiek van aard is, maar omdat ze gefinancierd wordt door de Nederlandse overheid, die, vind ik, religieus gesproken, neutraal moet zijn.
Religies staan doorgaans voor mooie menselijke waarden. Het christendom wordt gekenmerkt door het grote belang dat ze hec…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €52
tot eind 2024

Registreer je hier