‘Alles blijkt van waarde op zijn tijd’

Column

Wanneer, waar en hoe we met vakantie gaan, liggen beslist al een tijdje vast. Toch stijgt in deze periode van het jaar de vakantiekoorts steevast naar een hoogtepunt. De examens zijn zo stilaan allemaal achter de rug. Op de werkvloer wordt nog een tandje bijgestoken. Er dient voorsprong genomen, om de komende periode van inactiviteit te kunnen overbruggen. Hierdoor neemt de hunker naar vakantie alleen maar toe.
<br>Hoezeer we wel snakken naar die paar weken van ‘zalig nietsdoen’ leren ons de cijfers van de vakantie-industrie. Alhoewel we steeds nadrukkelijker worstelen met dalende koopkracht, spenderen we met z’n allen dit jaar gemiddeld opnieuw beduidend meer geld aan onze jaarlijkse vakantie. Al lijkt ook dat ‘jaarlijkse’ almaar minder waar. Voor steeds meer mensen volstaat één vakantieperiode blijkbaar niet langer om de batterijen op te laden.
<br>Dit zegt natuurlijk veel over de prestatiedruk in onze huidige samenleving. Niet enkel op het werk, ook in het gezin, onze relaties, zelfs in de vrije tijd neemt die druk hand over hand toe. Iedereen zij de komende maanden dan ook van harte de nodige ruimte gegund om die druk te laten dalen tot ontspanningsniveau. Zodat je het natuurlijke ademhalingsritme kunt hervinden. Dagen om op verhaal te komen met familie, vrienden en gezin. Om de relaties aan te halen en echt tijd te maken voor elkaar.
<br>Hopelijk ook wat tijd voor spirituele verdieping, want ook daaraan is in onze hyperactieve samenleving in toenemende mate behoefte. Althans zo leren ons de statistieken van de vakantie-industrie. Spirituele vakanties zijn een booming business, ze zitten in de lift. Het aanbod is overweldigend. Van voettochten in het spoor van de katharen en de Keltische druïden tot ontspanningsvakanties met massages in allerlei oosterse varianten. Van sacrale dans en lichttherapie tijdens ecoretraites, tot dolfijntherapie in exotische zeeën.
<br>Misschien vergeten we al te snel hoe ook in onze eigen christelijke traditie een rijke variatie aan mogelijkheden wordt aangeboden om spiritueel bij te tanken. Om ook in onze relatie met die Andere weer een nieuw evenwicht te vinden. Al hoeft het heus niet altijd in uitzonderlijke omstandigheden. In de stilte en de rust van ontspannen vrije tijd openen zich vaak al onvermoede mogelijkheden.
<br>Meten is weten, wordt wel eens gezegd. Maar cijfers zeggen natuurlijk niet alles. De groeicijfers van de vakantie-industrie mogen ons bijgevolg niet op het verkeerde been zetten. Ze verbergen dat niet iedereen het zich kan veroorloven om er deze dagen op uit te trekken en de zorgen achter zich te laten. Financiële drempels blijven heus nog overeind.
<br>Er zijn bovendien de zieken en de talrijke ouderen wier mobiliteit beperkt is. Voor hen brengt de vakantieperiode vaak extra eenzaamheid met zich mee. De vertrouwde naasten en vrienden zijn immers weggetrokken naar andere oorden, terwijl zij achterblijven. Er zijn de vele gezinnen waar flink dient gepuzzeld om met de beschikbare vrije dagen de vakantiemaanden te overbruggen om zo de zorg voor hun kroost te verzekeren.
<br>Mits we met z’n allen wat extra oog hebben voor elkaar, zitten er voor iedereen niettemin beslist deugddoende weken aan te komen. We wensen het iedereen alvast van harte toe.
<br>

Lees artikel

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier