Tijd voor andere dingen

Column

Op het moment dat ik deze lijnen schrijf, is het nog reikhalzend uitkijken naar vakantie. Er moet eerst nog zoveel gebeuren. Scholieren en studenten zwoegen zich door de laatste lastige eindsprint van het jaar, de examens. Voor de politici zit het examen er dan weer op. De prille analyses na verkiezingszondag laten vermoeden dat er voor hen niet meteen een ontspannende vakantie voor de deur staat. Het zou veeleer een lange hete zomer kunnen worden.
<br>
<br> Wanneer het nummer met dit stukje bij u in de bus valt en u dit leest, ligt voor de meesten onder ons die vakantie intussen al binnen handbereik en worden de koffers van de zolder gehaald. Voor de redactie is het in elk geval ons laatste nummer vooraleer wij met het blad aan het zomerregime beginnen. Een geschikt moment dan ook om onze lezers een deugddoende vakantie te wensen. U hebt ze vast verdiend. Hoe u die invult, zal ongetwijfeld al een hele tijd vastliggen. En toch houdt ze vast nog onvermoede en ongeplande verrassingen in.
<br>
<br> Wellicht bent u een van de velen die het hele jaar door onder druk staan om een stresserende baan gecombineerd te krijgen met een gezin. In deze jachtige samenleving wordt steeds meer van mensen geëist. Flexibiliteit en competitiviteit, mobiliteit en creativiteit, presteren en attent zijn, als het even kan zeven dagen op zeven. Ook u snakt nu naar de rust van een zalig ontspannende vakantie ver van alle gehol, strak uitgekiende programma’s en nauwelijks te temmen agenda’s.
<br>
<br> Laat de teugels nu maar vieren. Of bent u daarentegen juist iemand die graag alles gepland heeft en laat u ook op vakantie niets aan het toeval over? Kiest u voor de pracht van de natuur, of spreekt de schoonheid van de stad en haar musea tot uw verbeelding? Wie weet moet u het hele jaar al stijfdeftig met das of mantelpak uit werken gaan en wil u nu genieten van zuidelijke stranden of een Provençaalse camping.
<br>
<br> Of bent u intussen uitgereisd en vindt u voldoening in eigen streek of tuin? Misschien laat uw gezondheid of die van uw partner niet langer toe met vakantie te gaan, en dient u noodgewongen thuis te blijven. En laten we ook niet vergeten dat velen niet eens de financiële armslag hebben om zich dit ontspannende extraatje buitenshuis te veroorloven en blij zijn weer een maand te kunnen rondkomen.
<br>
<br> Nee, het hoeft echt niet noodzakelijk ver weg of luxueus, al kan het helpen als je even fysiek afstand kunt nemen. Elk jaar opnieuw zijn er ook jongeren die een paar weken vrij maken om de vakantie van anderen mogelijk en aangenaam te maken. Ze vergezellen kinderen, zieken, mensen met een functiebeperking. Sommigen kiezen bewust om wat afstand te nemen van de ratrace van elke dag en zoeken inspiratie in een staptocht of bedevaart, bij een abdij of een religieuze communauteit zoals Taizé. Steeds meer gezinnen ruimen in deze periode eveneens wat tijd in voor een paar dagen spirituele verdieping, om gewild afstand te nemen van het overheersende materialisme.
<br>Welke vakantieformule u ook kiest of opgedrongen krijgt, durf ervan te genieten en laat ook anderen ervan genieten. We hopen dat ze u minstens de kans biedt om wat meer tijd te vinden voor uzelf en uw gezin. Tijd ook om afstand te nemen van de sleur van de dag en ruimte te scheppen voor iets anders. Als het kan de kans er te zijn voor anderen en hopelijk ook wat meer tijd voor de Andere.

Lees artikel

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier