Wereld van sereniteit

Bisdom Hasselt

Irene Bien uit Hasselt gepassioneerd door cisterciënzerabdijen

De abdij van Herkenrode in Kuringen is een bijzondere plek voor Irene Bien. © Tony Dupont
De abdij van Herkenrode in Kuringen is een bijzondere plek voor Irene Bien. © Tony Dupont

Begeesterd bladert ze door de talrijke en zelf samengestelde fotoboeken. Ze vertelt honderduit, haast geanimeerd, over haar belevenissen in de elf landen waar ze intussen zowat 150 cisterciënzerabdijen- en sites bezocht. Bij elke reis trekt ze een blik verhalen open. En als er even twijfel is, haalt ze het boek Sites Cisterciens d’Europe erbij of de gids Routier Cistercien – haar bijbel, naar eigen zeggen – om alles te duiden.
Irene Bien (69) uit Hasselt is gepassioneerd door cisterciënzerabdijen. Eén ervan ligt dicht bij huis: de abdij van Herkenrode, de eerste vrouwenabdij van de cisterciënzerorde in de Lage Landen. Ze is er vrijwilliger, als gids en als lid van de raad van bestuur van de vzw Herkenrode. Daarnaast zetelt ze in de raad van bestuur van het Europees Charter van Cisterciënzerabdijen en -sites, een organisatie die het religieus erfgoed van de cisterciënzerorde wil ontsluiten.

 

Al twintig jaar


„Ik was 44 toen mijn man overleed”, vertelt Irene. „Ik kon blijven treuren of iets zinvol doen. Toen ik met een vriendin het Lam Gods in Gent bezocht en een gids aan het werk zag, wist ik meteen: dat wilde ik ook doen. Tijdens mijn opleiding kwam ik in contact met de toenmalige voorzitter van de vzw Herkenrode. Hij gaf me kansen en die nam ik met beide handen aan. De rest is geschiedenis. In 2003 organiseerde ik namens de vzw Herkenrode voor het eerst een reis naar de bronnen van de cisterciënzers in de Franse Bourgognestreek, naar de moederabdij in Cîteaux en de vier dochterabdijen in Pontigny, Clairvaux, Morimond en La Ferté. Sindsdien reizen we jaarlijks naar cisterciënzerabdijen in andere Europese landen.”
Irene Bien heeft een passie voor de architectuur en de geest die de abdijen nog altijd uitstralen. „Elke keer opnieuw gaat er voor mij een wereld van rust en sereniteit open”, zegt ze. „Ik geniet van die sacrale sfeer en stilte. Het is een wonderlijke wereld met een rijke geschiedenis. Dat gevoel wil ik graag delen. Ik probeer tijdens de reizen ook ‘levende’ abdijen te bezoeken. Dat zijn plekken waar we in gesprek kunnen gaan met de abt of abdis, heel verrijkend.”

 

Statuut


Het Europees Charter van Cisterciënzerabdijen en -sites telt in twaalf Europese landen ruim tweehonderd abdijen of sites met een gevarieerd statuut. De meerderheid ervan wordt goed onderhouden en is eigendom van of wordt beheerd door overheden, religieuze gemeenschappen of privéeigenaars. „Een mooi voorbeeld is het klooster van Alcobaça in Portugal”, zegt Irene. „Het is eigendom van de Staat en door de UNESCO erkend als Werelderfgoed. De kerk is heel eenvoudig en sober. Precies zoals de heilige Bernardus het wilde.”
Van 8 tot 14 juni organiseert Irene een groepsreis naar de cisterciënzerabdijen en culturele steden in de Spaanse regio Castilla y León.

 

 

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €52
tot eind 2024

Registreer je hier