Hanswijkprocessie staat voor feesteditie

Aartsbisdom

Organisatoren zoeken nog extra vrijwilligers

Deelnemers van alle leeftijden brengen op een kleurrijke manier Bijbelse taferelen tot leven. © vzw Hanswijk & Processie
Deelnemers van alle leeftijden brengen op een kleurrijke manier Bijbelse taferelen tot leven. © vzw Hanswijk & Processie

Vijf jaar, zo lang is het geleden dat de Hanswijkprocessie nog eens in ‘vol ornaat’ door het Mechelse stadscentrum trok. Na een bidprocessie, twee coronajaren zonder en een kleine optocht vorig jaar, trekt de organisatie op zondag 14 mei opnieuw alle registers open om mensen te verzamelen rond het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk. Het wordt meteen een bijzondere editie, want het is precies 750 jaar geleden dat er voor het eerst een gebedstocht werd gehouden in de stad van de Maneblussers. „De mensen kijken er al zo lang naar uit”, klinkt het enthousiast bij Veerle De Ceulener, medewerker van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en logistiek verantwoordelijke van de processie.

 

Taferelen


De Mechelse Hanswijkprocessie is één van de oudste processies van ons land, ingebed in een lange traditie. Ongeveer 1.600 deelnemers brengen op de zondag vóór Hemelvaart acht Bijbelse taferelen en zes historische taferelen tot leven. Van de schepping en de geboorte van Jezus tot de Bourgondische en Habsburgse bloeiperiode met tal van intrigerende personages zoals Filips de Goede, Margaretha van Oostenrijk en de aartshertogen Albrecht en Isabella. „De kostuums liggen er al jaren gestreken bij”, lacht Veerle De Ceulener. Vervolgens sluit de historisch-religieuze optocht af met de zingende engelen, het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk, de biddende groep en het Heilig sacrament.
„Uiteraard zijn we opgetogen dat we opnieuw naar buiten kunnen gaan, maar catechese op straat vraagt veel energie. Zeker om jonge mensen te bereiken”, weet Veerle. „We namen dan ook een jong communicatiebureau onder de arm, dat de Hanswijkprocessie „Figuranten worden omgevormd tot Bijbelse of historische figuren” binnenbrengt in de leefwereld van de jongeren. Zij ontwierpen onder meer een nieuw en eigentijds campagnebeeld waarbij vrijwilligers het schaduwbeeld vormen van Onze-Lieve-Vrouw. Van die fotosessie maakten we zelfs een TikTok-filmpje dat te zien is op onze sociale media. Zo’n campagne is vandaag nodig om ook jongeren te prikkelen, willen we een toekomst hebben.”
Naar aanleiding van 750 jaar Hanswijkprocessie liet de organisatie alvast een nieuwe mantel vervaardigen voor het Maria-beeld. „De modeafdeling van de middelbare school Ursulinen in Mechelen zamelde daartoe oude juwelen en kralen van oude paternosters in en creëerde daarmee medaillons, die als decoratieve elementen worden toegevoegd op gerecycleerde stof”, licht Veerle De Ceulener al een tip van de sluier. „Het resultaat zal voor het eerst te zien zijn aan de vooravond van de meimaand, bij de opening van de expo Door de stad gedragen, in de crypte van de Hanswijkbasiliek. Tot half juni tonen we daar de geschiedenis van de Hanswijkprocessie, met tal van boeiende documenten, beelden, vlaggen en kostuums.”

 

Kostuums


Voor deze feesteditie is de organisatie nog op zoek naar figuranten en andere helpers, mensen van alle leeftijden en achtergronden en uit alle windstreken, want je hoeft beslist niet van Mechelen te zijn. „De figuranten worden omgevormd tot Bijbelse of historische figuren”, vertelt Veerle. „We beschikken daartoe over een verscheidenheid aan kostuums. Wie liever een rol opneemt achter de schermen kan meewerken aan de praktische organisatie. Voorts zijn we op zoek naar groepsverantwoordelijken en begeleiders voor elk van de veertien groepstaferelen.”

 

 

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier