Villers-la-Vigne blies de wijngaard van de voormalige abdij nieuw leven in

Podium

Cisterciënzers staan in onze contreien bekend als meesterbrouwers, maar de monniken die de abdij van Villers bevolkten, lustten met zekerheid een glaasje wijn. Van de dertiende tot de zestiende eeuw onderhielden ze er een wijngaard, die weliswaar in verval raakte. Tot een groep ambitieuze wijnliefhebbers in de jaren 1990 besliste de wijngaard in ere te herstellen. De abdij werd een ruïne, de wijngaard bloeit echter als weleer.

Ruim 160.000 bezoekers zoeken jaarlijks de rust op van de ruïnes van de negenhonderd jaar oude gewezen cisterciënzerabdij van Villers. Tussen eeuwenoude muren en prachtige tuinen wanen ze zich heel even monnik. Een vriendengroep, de Confrérie du Vignoble de l’Abbaye de Villers-la-Ville, zag in de jaren 1990 met lede ogen aan hoe de wijngaard in de tuin van de abt braak lag. En besloot dan maar de wijngaard in ere te herstellen.

De wijnproductie maakt gebruik van hedendaagse technieken volgens hedendaagse normen. © Villers-la-Vigne
De wijnproductie maakt gebruik van hedendaagse technieken volgens hedendaagse normen. © Villers-la-Vigne

Voor het wijnbereidingsproces baseert Villers-la-Vigne zich op de methode-Beaujolais. © Villers-la-Vigne
Voor het wijnbereidingsproces baseert Villers-la-Vigne zich op de methode-Beaujolais. © Villers-la-Vigne

De bescheiden wijngaard van Villers-la-Vigne levert in een goed jaar zo’n achthonderd flessen op. © Villers-la-Vigne
De bescheiden wijngaard van Villers-la-Vigne levert in een goed jaar zo’n achthonderd flessen op. © Villers-la-Vigne

Veel stelt het niet voo…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €52
tot eind 2024

Registreer je hier