Levenswijsheid doorgeven

Zingeving

Sinds enige tijd geeft paus Franciscus tijdens zijn algemene audiënties catechese over de rol en betekenis van ouderen in onze samenleving. In die reeks zei hij onlangs dat ouderen hun levenswijsheid als een waardevolle schat moeten delen met jongere generaties. Wat wil dat zeggen in een wereld die voortdurend verandert? Verliezen ouderen en jongeren daardoor immers geen voeling met elkaar? Hoe kunnen zij vandaag van elkaar leren? En waarin bestaat die levenswijsheid?

Niet ondanks, maar net dankzij hun verschillende levenswerelden kunnen oud en jong elkaar de hand reiken. © Image Select
Niet ondanks, maar net dankzij hun verschillende levenswerelden kunnen oud en jong elkaar de hand reiken. © Image Select

Lindsy Desmet (28) woont in Antwerpen en bereidt aan de KU Leuven een doctoraat in de theologie voor over ouderenpastoraal. Vic(tor) Hendrickx (74) uit Arendonk is een rustende onderwijzer, maar blijft op vele vlakken actief, zo ook als vormselcatechist in de parochie. Hoe kijken zij naar de interactie tussen ouderen en jongeren?
– Levenswijsheid is een breed begrip. Waarin is de wijsheid die ouderen kunnen doorgeven volgens jullie het meest gelegen?
Lindsy Desmet • Persoonlijk ben ik best hoopvo…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier