Moeten we de toelatingsproef geneeskunde afschaffen?

Tweespraak

Volgens Arthur Vleugels, emeritus aan de faculteit geneeskunde van de KU Leuven, is het zoeken naar een passende toelatingsproef geneeskunde als zoeken naar de heilige graal, vruchteloos.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Sinds 1997 krijgt in België elk jaar slechts een beperkt aantal artsen een erkenning. Vlaanderen voerde daarop een toelatingsproef in. Beide beslissingen waren toen al fout. De instroombeperking kwam er door lobbywerk vanuit eng medisch corporatisme. Formeel werd verwezen naar de stelling dat het aantal artsen de vraag naar zorg bepaalt. In de geneeskunde echter is dat principe van aanbodgedreven vraag ver van absoluut. Het wordt beïnvloed door de reële zorgnoden en vooral door de wijze van organisatie en fina…

Voor Jan Eggermont, voorzitter van het toelatingsexamen arts en tandarts, is dat examen een geschikt middel om alle afstuderende artsen toegang te geven tot het daadwerkelijk uitoefenen van hun beroep.

Het toelatingsexamen voor artsen is een maatschappelijk gevoelig thema. Deelname aan dat examen vergt heel wat voorbereiding en doorzettingsvermogen van jonge mensen. Wie niet gunstig wordt gerangschikt, moet haar of zijn droom om arts te worden, opbergen. En waarom het aantal artsen beperken wanneer er toch sprake is van een tekort aan (bepaalde) artsen? De vraag naar het waarom van een toelatingsexamen arts is dan ook terecht.
Het inleggen van een toelatingsexamen is geen doel op zich, maar een instrument voor een betaalbare en kwa…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier