Een vrome buitenstaander uit Leuven

Kerk

Nederlander Adrianus VI, vijfhonderd jaar geleden verkozen, was tot 1978 de laatste niet-Italiaanse paus

Paus Adrianus liet zijn woning in Leuven, nu het Pauscollege, na aan de universiteit als studentenresidentie. © Luk Vanmaercke

Vijfhonderd jaar geleden, op maandag 9 januari 1522, werd Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523) verkozen tot paus met de naam Adrianus VI. Hij ging de geschiedenis in als de eerste en enige Nederlandse paus, want geboren in Utrecht, maar hij woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Leuven, eerst als student, later als hoogleraar, rector en kanselier van de universiteit. Als priester was hij onder meer pastoor van het Groot Begijnhof en vanaf 1497 deken van de Sint-Pieterskerk.
Wegens zijn f…

tot eind 2022