Moeten patenten op coronavaccins worden vrijgegeven?

Tweespraak

Volgens humanitair chirurg Réginald Moreels kunnen we een grote stap vooruit doen in mondiale volksgezondheid wanneer we depatentering van vaccins zien als onderdeel van een brede aanpak.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De wijze waarop de coronapandemie wereldwijd wordt aangepakt, toont nog maar eens aan dat wie veel geld heeft, sneller de eigen gezondheid kan veiligstellen. Om de immuniteit van de wereldbevolking te garanderen, moeten vaccins en therapeutische middelen echter evenwaardig worden verdeeld over de wereld. Egoïsme of nationalisme zijn uit den boze. De pandemie moet pandemisch worden aangepakt. Dat is geen loze slogan.
Laat ik dan ook allereerst herinneren aan het TRIPs-verdrag van de Wereldhandelsorganisa…

Octrooien zijn geen hinderpaal, maar net de voorwaarde voor de broodnodige, vrijwillige samenwerking die productie van gedegen vaccins opdrijft. Dat meent Caroline Ven van Pharma.be.

De hele wereldbevolking moet zo snel mogelijk toegang krijgen tot vaccins. Daarom verklaarde de wereldorganisatie van de farmaceutische researchindustrie vorig jaar dat de industrie alles zal doen om zo snel mogelijk vaccins te ontwikkelen. Negen maanden later waren die er. Om de productie ervan op te drijven, werden intussen al meer dan tweehonderd samenwerkingsakkoorden gesloten, ook met producenten in landen in het Zuiden, die een vorm van technologietransfer inhouden. Daardoor kunnen tegen eind 2021 tien miljard dosissen worden geproduc…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier