Is statiegeld op petflessen en blikjes een goed idee?

Tweespraak

Comeos, Fevia en Fost Plus erkennen het probleem van zwerfvuil en willen samen met alle betrokken actoren zoeken naar de meest geschikte oplossing.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Zwerfvuil wekt terecht veel irritatie op bij zowel burgers, lokale overheden als bij het bedrijfsleven. Comeos (de Belgische federatie van handel en diensten), Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) en Fost Plus (organisatie voor sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval) erkennen de nood aan oplossingen en nemen de handschoen mee op. Dat kan enkel met een genuanceerd debat dat mogelijke oplossingen afweegt, met voor- en nadelen. Alternatieve pistes mogen geen taboe zijn, maar …

Als we statiegeld invoeren, liggen er straks geen blikjes meer in de natuur. Het systeem heeft elders zijn deugdelijkheid bewezen en is goedkoper voor de belastingbetaler.

De Statiegeldalliantie verenigt honderden gemeenten en middenveldorganisaties die willen dat er statiegeld komt op blikjes en plastic flessen. Het gaat onder meer om Ferm, het Algemeen Boerensyndicaat, beweging.net, Test Aankoop en twee op de drie Vlaamse gemeenten.
Iedereen ergert zich aan rondzwervende blikjes. De veehouders van ABS en Ferm zijn wanhopig. Als scherven van blikjes in het veevoeder belanden, worden hun koeien ziek of gaan ze dood. Affiches, boetes en campagnes zijn er al jaren, maar ze werken niet. De afvalberg groei…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €52
tot eind 2024

Registreer je hier