Demarrage van solidariteit

Bisdom Hasselt

Christelijk geïnspireerde wielerploeg PaxX Global Cycling rijdt Nations Tour

  • Truiense ploeg wil het fietsen promoten in verre landen
  • Brengt dat onder de aandacht tijdens Nations Tour
  • Probeert het evangelie te verkondigen door daden

Knecht of kopman, de overwinning is ondergeschikt aan de vriendschap. © Tony Stippelmans
Knecht of kopman, de overwinning is ondergeschikt aan de vriendschap. © Tony Stippelmans

„Jawel, ik kende voorheen een onstuimig leven, maar toen kwam God me op het spoor en mocht ik zijn Liefde ervaren. Alsof Hij me aansprak met de woorden: ‘Kom tot Mij, Ik zal je rust geven.’ Die gaf Hij me ook en mijn leven veranderde.” Tony Stippelmans (68) is zichtbaar gelukkig sinds hij dertien jaar geleden de wielerploeg PaxX Global Cycling oprichtte, een christelijk geïnspireerde wielerploeg in Sint-Truiden. Pax staat voor ‘vrede’. De extra hoofdletter X is een Griekse chi en verwijst naar Christus. „Solidariteit en vriendschap krijgen voorrang op persoonlijk succes. Christelijke waarden sterken de renners en andere atleten dagelijks. Niet de winst, maar de mens staat voorop”, klinkt het.
PaxX Global Cycling telt in ons land zowat veertig competitierenners en zeventig recreanten, maar is met enkele teams ook actief in Nederland en Gambia. De renners koersen onder meer bij de nieuwelingen, elite zonder contract, amateurs en masters. „We proberen iedereen beter te maken, stap voor stap, zonder nijd en afgunst”, zegt Tony Stippelmans. „We rijden heel wat wedstrijden, maar zetten ons ook in voor sociale projecten, zolang het maar enigszins te maken heeft met fietsen. Zo leerden we onder meer asielzoekers in het opvangcentrum van Fedasil in Sint-Truiden fietsen en kochten we driewielers aan voor een zorginstelling in Oekraïne waar kinderen en volwassen met een beperking verblijven. In Gambia richtten we de wielerploeg PaxX Gambia op en schonken we tientallen fietsen aan vrouwen en kinderen waardoor ze geen kilometers meer hoeven te wandelen „Solidariteit en vriendschap krijgen voorrang op persoonlijk succes” naar de markt, een waterbron of de school. In eigen land organiseerden we in 2020 de Bidon Tour, een fundraising ten voordele van Ter Heide – Campus Tongeren. Op die manier zamelden we geld in voor een gedenkwand voor de overleden bewoners. Kortom, we proberen het evangelie te verkondigen door onze daden.”
Het jongste project van PaxX Global Cycling heet de Nations Tour. De komende maanden maakt een klein team een tocht door enkele gemeenten en steden in Vlaanderen om aandacht te vragen voor vijf landen waar geen fietscultuur heerst. Tijdens de ritten, in onder meer Sint-Truiden en Helchteren, zullen negen renners een wielertrui dragen in de kleuren van het land dat in die maand centraal staat. In april zijn dat de Solomoneilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan, net boven Australië. Vervolgens komen Equatoriaal-Guinea, Papoea-Nieuw-Guinea, Bhutan en Tonga aan de beurt.
„Het zijn haast vergeten landen”, zegt Stippelmans. „Er vinden daar nauwelijks fietsactiviteiten plaats. Nochtans is de fiets een uitmuntend middel om je te verplaatsen en goederen te transporteren. Bovendien zijn fietsverplaatsingen goed voor het milieu en de gezondheid en kunnen ze een opstap zijn naar de wielersport. Dat zullen we aan het einde van elke maand ook vertellen aan de desbetreffende ambassadeurs in Brussel. We zullen hen een wielertrui schenken, met het verzoek het fietsen en de wielersport in hun land te promoten. Hopelijk kunnen we er relaties opbouwen om de bevolking te leren fietsen. Daar word ik gelukkig van. Het is mijn levensroeping en die wil ik nog een hele poos voortzetten.”

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €35
tot eind 2021

Registreer je hier