Missiodag verovert radiogolven

Aartsbisdom

Radio Maria verandert één zaterdagnamiddag in Radio Hosanna

Dit jaar geen tweeduizend jongeren op de Missiodag, wel luisterend naar Radio Hosanna. © IJD Vlaams-Brabant en Mechelen
Dit jaar geen tweeduizend jongeren op de Missiodag, wel luisterend naar Radio Hosanna. © IJD Vlaams-Brabant en Mechelen

Vanouds brengt het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen in het najaar meer dan tweeduizend kandidaat-vormelingen samen voor de zogenoemde Missiodag. „Nog vóór er sprake was van COVID-19 beslisten we de jongeren die in 2021 hun vormsel doen in het voorjaar samen te brengen”, zegt Laurens Vangeel van de stuurgroep. „Het zou dan niet langer het startmoment van de vormselcatechese zijn, wel de apotheose. Nog altijd met als bedoeling de vormelingen duidelijk te maken dat ze niet alleen staan in hun keuze.” Dat een fysieke bijeenkomst van tweeduizend kinderen dit voorjaar niet mogelijk zou zijn, was al snel duidelijk. „De logische beslissing om volledig digitaal te gaan, kwam er dan ook snel na overleg met onze partners bij Missio en Damiaan Vandaag”, vervolgt Laurens Vangeel.
De ploeg achter de Missiodag koos echter niet voor de gekende wegen van een livestreaming via Facebook of YouTube, maar trok de stoute schoenen aan en vroeg Radio Maria of ze de radiozender één zaterdagnamiddag mocht overnemen. „Radio Maria verandert bijgevolg op 27 maart van vier tot zeven in Radio Hosanna”, lacht Laurens Vangeel. „We werkten een gevarieerd programma uit met als centrale gast hulpbisschop Koen Vanhoutte, aan elkaar gepraat door Q Music-presentator Vincent Vangeel.”
De rode draad door het programma is een luisterverhaal dat in een zestal afleveringen van ongeveer vijf minuten het verhaal brengt van Oli, een jongen die met een bijzondere koelkast naar de tijd van Jezus reist en er het paasverhaal voor zijn ogen ziet gebeuren. „Tussendoor kunnen kinderen vragen stellen aan mgr. Vanhoutte en krijgen ze opdrachten aangereikt, bijvoorbeeld het schrijven van een gebed of het plaatsen van een selfie. Zo kunnen de vormelingen zelf ervaren dat ze met velen zijn’, zegt Laurens Vangeel.„Vormelingen kunnen in hun catechesebubbel zowel als in gezinsverband deelnemen aan de Missiodag. Hoewel we weten dat het voor sommige misschien een hele uitdaging vormt, mikken we toch allereerst op de gezinsbubbels.”
Het uitstel van de vormsels naar het najaar betekent niet dat ook de Missiodag wordt verplaatst. „Het is dan misschien geen apotheose net vóór het vormsel, wel een hart onder de riem na het lange wachten”, besluit Vangeel.

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €52
tot eind 2024

Registreer je hier