Vereniging Selectief Mutisme vzw informeert, adviseert en deelt ervaringen over praatangst

Podium

Het vergt wat aanpassingen, maar kinderen met praatangst kunnen wel degelijk meedraaien in het reguliere onderwijs. Althans op voorwaarde dat de leerkracht enkele eenvoudige hulpmiddelen hanteert. Daarvoor pleit de Vereniging Selectief Mutisme, een organisatie die ouders, leerkrachten en therapeuten samenbrengt. Bovendien komen lotgenoten er met elkaar in contact. Een verademing in een samenleving die van hen verwacht dat ze toonbeelden zijn van welsprekendheid.

T huis een spraakwaterval zijn, maar op school dichtklappen en er geen woord meer uitkrijgen. Het overkomt zeven kinderen op de duizend. Bij meisjes komt het iets vaker voor dan bij jongens en ook meertalige kinderen lijken meer vatbaar te zijn voor selectief mutisme dan kinderen die thuis en op school dezelfde taal hanteren.
„Kinderen met die extreme praatangst beschrijven dat het voelt alsof hun keel op slot gaat”, zegt psycholoog Goedele Vandewalle. Zij is als vrijwilliger verbonden aan de Vereniging Selectief Mutisme. „Selectief …

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €35
tot eind 2021

Registreer je hier