De jacht, vriend van de natuur of achterhaalde praktijk?

Tweespraak

Maarten Goethals van de Hubertus Vereniging Vlaanderen wil het vooroordeel counteren dat de jacht achterhaald zou zijn. De jacht biedt volgens hem net een antwoord op een actueel ethisch appel.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Toen ik als communicatieverantwoordelijke voor de jachtsector ging werken, nu bijna drie jaar geleden, konden mensen die carrièreswitch niet meteen vatten. Was jagen dan niet iets van vroeger? Precies om die reden ging ik overstag. Omdat die vooronderstelling niet klopt en omdat ik zelf wil weten of ik dat vooroordeel over jagen in onze samenleving kan counteren. Zeker op een moment dat de sterren gunstig staan. Hoezo?
Neem de klimaatmarsen en de bezorgdheid van de spijbelende jongeren. Diezelfde bezorg…

Volgens Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen verstoren jagers eerst het evenwicht in de natuur om het vervolgens zelf weer te herstellen. „Begrijpe wie begrijpen kan”, klinkt zijn verzuchting.

Oorspronkelijk was de jacht belangrijk voor de mens voor het leveren van vlees en huiden. Die functie ging echter verloren door de ontwikkeling van de veeteelt. Slechts een deel van de dieren waarop tegenwoordig wordt gejaagd, wordt nog daadwerkelijk gegeten. De jacht veranderde dus van een noodzaak in een tijdverdrijf en een hobby.
Hoewel jagers meestal zeggen dat ze populaties van dieren beheren, valt het merendeel van hun activiteiten onder de noemer van exploitatie of oogsten. De meeste diersoorten hebben dan ook geen beheer nodi…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier