Bevrijdend

Standpunt

Deze week, op 8 mei, is het vijfenzeventig jaar geleden dat nazi-Duitsland capituleerde. Al werd ons land al vele maanden eerder bevrijd, pas dan eindigde officieel de ruim vijf jaar durende wereldoorlog die verantwoordelijk was voor tientallen miljoenen doden en onmeetbare menselijke schade. De tijd van gewapende Europese conflicten was voorbij, ons continent stond aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Die verjaardag is zo belangrijk, dat we er vandaag een volledig themanummer aan wijden.
In het artikel op onze Voorgrond leest u hoe na de Duitse overgave een nieuwe wereld gestalte kreeg, met nooit eerder vertoonde welvaart, sociale bescherming en stabiliteit. Het is jammer hoe weinig we daar nog bij stilstaan, hoezeer we onze zegeningen als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen. Het besef hoe erg het ooit is geweest, kan ons helpen de vrede, de democratie en de ongeziene rijkdom aan kansen die we vandaag kennen te koesteren en uit te breiden naar mensen en volkeren die tot nu toe uit de boot vielen.
In onze Klapstoel voeren we een oude bekende op die zich de bevrijding nog levendig herinnert. Fons Verplaetse, gewezen gouverneur van de Nationale Bank en inmiddels 90 jaar, wijst ons op realisaties waarop we best trots mogen zijn: „De naoorlogse periode bracht een  Als christenen vinden we troost in de overtuiging dat we de allergrootste verlossing al kennen  geweldige sociale emancipatie op gang, met een grotere welvaart, een afbouw van het atoomwapenarsenaal... En vooral de groei van de Europese Unie. Het is misschien niet perfect, maar het is toch een schone realisatie. En, god ja, er is in 75 jaar geen wereldoorlog meer geweest.”
Nog meer getuigenissen over lang vervlogen tijden vindt u op onze bisdompagina (zie respectievelijk aartsbisdom, bisdom Antwerpen, bisdom Brugge, bisdom Gent en bisdom Hasselt). In elk bisdom gingen we op zoek naar een parochie met een bijzondere bevrijdingsgeschiedenis.
Toch zou het te beperkend zijn als we ‘bevrijding’ enkel letterlijk interpreteren. Onze huistheoloog brengt in herinnering waarom we Christus ‘de Verlosser’ noemen. Uit zijn relaas onthouden we dat een juist begrepen christendom nooit verknechtend mag zijn, maar juist de ultieme bevrijding in zich draagt. Wie zich beroept op Christus om anderen te onderwerpen, heeft er dus niets van begrepen. In echte vrijheid kiezen voor God, is de enige zinvolle invulling van ons geloof.
Een meer wereldse invulling van ‘bevrijding’ vindt u in de rubriek Samenleving. Wie vandaag in de gevangenis leeft, kijkt verlangend – maar ook soms met angst – uit naar het moment van vrijlating. Al te snel zijn we geneigd om uitsluitend negatief te kijken naar gedetineerden, maar het evangelie roept ons op elke mens te beschouwen als onze naaste. De gedachte dat ook mensen die zware fouten maakten finaal een nieuwe kans krijgen, is door en door christelijk. Jezus kreeg destijds het verwijt dat Hij omging met zondaars, maar Hij besefte dat juist zij zijn aanwezigheid het meest nodig hadden. Nemen wij vandaag dezelfde houding aan?
Tot slot is er ons verlangen naar de bevrijding uit de lockdown en de coronacrisis. Uit ons Dossier blijkt hoe moeilijk die exit wordt. Toch belet dat ons niet te dromen. Drie verhalen maken dat aanschouwelijk: een twaalfjarige die verlangt naar haar vormsel, twee enthousiaste reizigers die de wijde wereld missen, twee geliefden die innig verlangen naar elkaar.
U herkent die dromen, wensen en hunkeringen, u vult ze aan met de uwe. Ook u hoopt dat de coronabevrijding komt, al zal het traag en stapsgewijs zijn. Als christenen vinden we troost in de overtuiging dat we de allergrootste verlossing al kennen en diep in ons hart meedragen. Dat is de ultieme bevrijdende gedachte.

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €52
tot eind 2024

Registreer je hier