19 januari 2020 – tweede zondag door het jaar

Lezingen & commentaar

commentaar bij de zondagslezingen a-jaar

— Valérie Kabergs —

Buitengewoon

Zondag begint de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen, dit jaar voorbereid door Kerken in Malta met als thema Buitengewoon. Inspiratie voor het thema vonden de Maltese Kerken in Handelingen 28, waarin Paulus en zijn reisgenoten met buitengewone vriendelijkheid worden opgevangen in Malta nadat ze schipbreuk leden. Ook de lezingen voor deze tweede zondag door het jaar getuigen in zekere zin van buitengewone ontvankelijkheid als basis van (Gods)ontmoeting en eenheid.

In de eerste lezing staat de ontvankelijke houding tussen de profeet Jesaja – bij uitbreiding geheel Israël – en God op de voorgrond. De profeet wordt zelfs uitdrukkelijk benoemd als dienaar van de heer. Die relatie is niet gekenmerkt door vernederende onderschikking. Integendeel, net door het dienaarschap staat de profe…

tot eind 2020