Zijn sociale verkiezingen niet meer van deze tijd?

Tweespraak

In mei 2020 zijn er opnieuw sociale verkiezingen. De organisatie ervan moet dringend op de schop, want hoe het er nu aan toegaat, bezorgt de werkgevers te veel kopzorgen, zegt Jan Vanthournout.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De eerste sociale verkiezingen waren in 1950. Bij elke verkiezing dook wel een of andere anomalie, verzuchting of interpretatiekwestie op, die men weg plamuurde met nieuwe of herwerkte paragraafjes. Een diepgaandere evaluatie van de opties die de sociale partners toen namen, kwam er niet.
De ‘koterij’ van kiesprocedures bezorgt veel werkgevers hoofdpijn en draagt bij tot een negatieve perceptie van de sociale verkiezingen, en bij uitbreiding van het sociale overleg. Het lijkt wel dat de kiesprocedure ee…

Laat beslist uw stem horen bij de sociale verkiezingen, roept Stijn Gryp eenieder op, want in bedrijven met werknemers- afgevaardigden maken zij een wereld van verschil.

We spenderen een groot deel van ons leven op het werk. Het is dan ook niet meer dan normaal dat dat gebeurt in gezonde en veilige omstandigheden. Dat je kunt werken onder goede arbeidsvoorwaarden en een goed loon ontvangt dat correct en tijdig wordt uitbetaald. Dat je vakantie of tijdskrediet kunt nemen wanneer dat nodig is.
Dat klinkt allemaal heel logisch, maar in de praktijk kampen werknemers vaak met problemen en zijn er vragen op de werkvloer. Soms lossen ze die zelf op, maar vaak is er overleg nodig met de directie of bijstand …

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier