Moeten we bang zijn van windmolens in onze achtertuin?

Tweespraak

Volgens Helen Stevens van de actiegroep Geen windmolen in Trejen uit Erembodegem is voorzichtigheid geboden, „tot wetenschappelijk vaststaat dat windmolens niet schadelijk zijn voor de gezondheid”.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Bedreigde diersoorten vormen een argument voor de overheid om de bouw van windmolens te staken, maar wat met de nefaste gevolgen voor de mens? Nochtans wijzen sommige onderzoeken erop dat de laag frequente tonen en de slagschaduw van windturbines schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid.
Enkele buurlanden hanteren het voorzorgsbeginsel, waardoor de overheid beschermende maatregelen kan nemen tegen die mogelijk schadelijke effecten, ook wanneer die nog niet onomstotelijk vaststaan. Dat voorzorgbe…

„Een windpark opzetten verloopt volgens een erg zorgvuldig proces”, zegt Bart Bode, directeur van de Vlaamse Windenergie Associatie. Angst voor windmolens is volgens hem dus ongegrond.

De komst van windturbines betekent een verandering in de vertrouwde omgeving en een dergelijke verandering roept uiteraard vragen op. Daarom is het belangrijk dat er gedegen antwoorden komen. Een cruciale stap daarbij is dat het publiek weet waar het terechtkan voor degelijke informatie.
Een windpark opzetten verloopt volgens een zorgvuldig proces. Er gaat heel wat studie- en planningswerk aan vooraf, omdat alles volgens de regels moet gebeuren. Een windproject moet tien op tien halen, want anders krijgt het geen vergunning.
D…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €42
tot eind 2020

Registreer je hier