Moet uw kleinkind stemrecht hebben vanaf zestien jaar?

Tweespraak

Een gesprek met zijn kleindochter doet Edmond De Volder besluiten dat jongeren van zestien hun inzicht in de werking van onze samenleving beter eerst nog wat aanscherpen alvorens te gaan stemmen.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Wie is hier vragende partij? Is het de politiek of de jeugd van zestien en zeventien jaar? Politieke kandidaten hebben zo meer kiezers, maar dat brengt hun eigenlijk geen voordeel. Ik vermoed geen geheime agenda bij de politiek om nog meer verkozenen een functie te kunnen geven. Wel hopen sommige partijen op een groter aandeel bij de jongste kiezers, wat ook zou kunnen tegenvallen. Door jongere mensen aan te spreken, zou de diversiteit van de kiezers wel versnellen. Wil onze huidige jeugd, die zeker rijper is …

Als covoorzitter van Grootouders voor het Klimaat is Hugo Van Dienderen onder de indruk van de jonge klimaatspijbelaars. Zij tonen volgens hem dat hun generatie klaar is om te stemmen.

Ik ben onder de indruk van de wijsheid van de zeventienjarige Anuna De Wever. Het boegbeeld van de klimaatgeneratie motiveert haar spijbelactie voor een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid op een indringende manier. Zowel voor een volle zaal in de Roma in Borgerhout als in interviews met de pers. Ook in debatten met politici op televisie weert ze zich verstandig. Ze is echter nog geen achttien en mag dus op 26 mei niet gaan stemmen. Is dat niet erg jammer?
Als Grootouder voor het Klimaat heb ik de meeste klimaatmarsen van de scho…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier