Moeten restaurants gratis kraantjeswater voorzetten?

Tweespraak

Kraantjeswater is niet gratis. Restaurants verplichten om het gratis voor te zetten, is dan ook geen goed idee, meent Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. Elke uitbater moet dat zelf kunnen beslissen.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Vorig jaar riep de Europese Commissie de horeca op gratis kraantjeswater aan te bieden aan hun klanten. Uitgangspunt van die oproep was dat iedere Europeaan toegang moet hebben tot gezond drinkwater. Op zichzelf is dat streven natuurlijk erg nobel en terecht. Het recht op drinkwater is één ding, dat horecazaken door de overheid ertoe zouden worden verplicht gratis water voor te zetten, is echter iets volstrekt anders.
Dergelijke oproepen als die van Europese Commissie doen uitschijnen dat gratis kraantj…

Herman Verbruggen, acteur en ondernemer, gelooft in de kwaliteit van ons kraantjeswater. Ook de horeca kan volgens hem op dat punt inspanningen doen die zelfs in zijn eigen voordeel zijn.

Kraantjeswater is milieuvriendelijker dan flessenwater, want het moet niet worden verpakt en getransporteerd. Willen we kraantjeswater promoten, dan moeten we ook inspanningen van de horeca vragen. Moeten restaurants hun klanten dan maar gratis kraantjeswater voorzetten? Als zelfstandig ondernemer besef ik maar al te goed dat dat niet zo vanzelfsprekend is, tenzij iedereen gelijk is voor de wet. Een heuse wettelijke verplichting, zoals nu al in Frankrijk het geval is, zou dan ook een oplossing kunnen zijn voor dat probleem. Daar ben ik op z…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier