Onze waterbol

Standpunt

”Astronomen zijn dol op exoplaneten. Dat zijn planeten die zich buiten ons eigen zonnestelsel bevinden. Begin maart stond de teller van het aantal ontdekte planeten op 3.999. Binnenkort knalt dus de champagne voor de vierduizendste. De media beweren geregeld enthousiast dat zo’n nieuwe planeet op de aarde lijkt. Dat is doorgaans relatief. We kunnen die verre planeten immers enkel onrechtstreeks waarnemen en vervolgens berekenen hoe groot en zwaar ze zijn en daaruit afleiden uit welke materialen ze bestaan. Als één van die materialen water (of ijs) is, dan juichen we hier al snel: „Hoera, we hebben een nieuwe aarde ontdekt.”
Dat is kort door de bocht, maar de krant moet nu eenmaal worden verkocht. Hoe dan ook klopt het dat water van groot belang is als we de vergelijking met onze eigen aarde willen maken. Water is voor ons de bron van het leven. Zonder water zou onze planeet een dorre plek zijn. Om ons aan het belang van water te herinneren, is er jaarlijks op 22 maart Wereldwaterdag. Dit jaar grijpen wij die dag aan om u te trakteren op een themanummer over water. Vanaf deze pagina hebben alle artikels een link met onze vloeibare levensbron.
In ons Dossier leren we hoe kostbaar water is. U dacht dat we leven in een nat landje, dat water in overvloed heeft? Dat blijkt niet te kloppen. Twee droge zomers volstaan om onze waterreserves ernstig aan te tasten. Er komt heel wat bij kijken om drinkwater uit uw kraan te laten stromen en we zijn daarbij flink afhankelijk van het peil van grondwater en oppervlaktewater. Bovendien blijken we veel water te verbruiken in het buitenland. Consumptiegoederen die we hier in de winkelrekken vinden, hebben bij hun productie elders immers al flink wat water opgeslorpt.
Het zal u niet verbazen dat er heel wat landen zijn waar het watertekort nog een pak urgenter is dan In sommige regio’s is water pure conflictstof, een bron van menig wapengekletter bij ons. In sommige regio’s is water pure conflictstof, een bron van menig wapengekletter. De oorlog in Syrië bijvoorbeeld, is onder meer door waterschaarste mogelijk geworden. Zo heftig kunnen de gevolgen dus zijn wanneer het water opdroogt.
Water is wereldwijd een schaars goed. Tegelijk stijgt de zeespiegel door de klimaatverandering. Daarbij gaat het natuurlijk om zout water, niet om drinkwater. Kranten die kaartjes publiceren waarbij de helft van Vlaanderen onder water staat, maken er een karikatuur van. Niettemin stelt de stijgende zeespiegel ons daadwerkelijk voor ernstige uitdagingen. Het artikel op onze voorgrond vertelt u welke ingrepen we moeten uitvoeren om de komende decennia bestand te zijn tegen stormvloed en overstromingen.
Gelukkig brengt ons themanummer niet enkel kommer en kwel. Dat water een levensbron is, ontdekt u onder meer in een interview met een gepensioneerd schipperskoppel, met een zwemofficial, met een uitbater van een veerpont en met een watersommelier. Voor hen is water een bron van inkomen. Zij leven op, met en van het water. Of misschien verkiest u het verhaal van de waterdragers, de bekende knechten uit het wielrennen, die bidons zeulen voor hun kopman.
Last but not least is er het water als religieus symbool. Op onze zingevingsbladzijde nemen we u mee op een ontdekkingstocht door het Oude en het Nieuwe Testament. De hele Bijbel blijkt doorvloeid met water. Van het scheppingsverhaal tot Johannes de Doper, zonder water zag ons geloof er helemaal anders uit.
Redenen genoeg dus om zorgzaam en spaarzaam om te springen met het water op onze planeet en het in goede staat door te geven aan de volgende generaties. Al ontdekken wetenschappers nog duizend nieuwe exoplaneten, onze eigen waterbol is zo uniek dat we hem best koesteren voor het nageslacht. Water is een godsgeschenk, laten we het ook zo behandelen.”

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier