Ligt onze woontoekomst in meer hoogbouw?

Tweespraak

Hoogbouw mag dan zijn beperkingen hebben, het biedt ook oplossingen, vindt Ludo Bekker. Hij was vroeger een tegenstander van hoogbouw, maar de praktijk wees hem op de opportuniteiten.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Eeuwenlang waren torens symbool van religieuze, politieke of financiële macht. Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt hoogbouw ook en vooral ingezet voor civiele doelen zoals wonen, werken en recreatie.
Als student en beginnend architect en stedenbouwkundige was ik tegenstander van hoogbouw. In de jaren 1960 en 1970 verschenen te veel lelijke woon- en kantoorblokken zonder respect voor het stadslandschap, de bezonning en de privacy. Sociologische studies leerden ook dat hoogbouw aanleiding gaf tot meer crim…

Hoogbouw moet aan voorwaarden worden gekoppeld, zegt An Rekkers. Zoals privacy, lichtinval en kwalitatieve private buitenruimte garanderen, en aansluiten bij de straatomgeving.

 

De komende decennia verwacht Vlaanderen een toename van het aantal gezinnen. Die zullen volgens de prognoses kleiner worden, met meer alleenstaanden of tweepersoonshuishoudens en vooral een toename van het aantal zeventig- en tachtigplussers. We hebben dus bijkomende woningen nodig. Om onze kostbare open ruimte te kunnen inschakelen voor andere (toekomstige) uitdagingen, plaatsen we die best in dorps- of stadskernen.
Maar moeten we daarom een toren naast de kerk van Bommerskonten bouwen? We hebben geen wolkenkrabbers nodig om de bevo…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €52
tot eind 2024

Registreer je hier