Broer en zus op weg naar Panama

Op de voorgrond

Binnenkort gaan de wereldjongerendagen van start in Panama. Ook Belgen nemen deel

  • Deze maand vinden in Panama Wereldjongerendagen plaats
  • Deelnemers kijken uit naar saamhorigheid
  • Voor wie niet mee kan, is er een evenement in Brussel

Uit alle windstreken stromen jongeren toe voor de Wereldjongerendagen, hier in Krakau. © KNA-Bild
Uit alle windstreken stromen jongeren toe voor de Wereldjongerendagen, hier in Krakau. © KNA-Bild

Wereldwijd brengen honderdduizenden jongeren alles in gereedheid om richting Panama te trekken. Dat Centraal-Amerikaanse land is voor het eerst het toneel van de Wereldjongerendagen (WJD). Ook een uitgebreide delegatie Belgische jongeren zal er haar opwachting maken, bij hen Lieven en Nele Van de Walle uit Aalter. Voor eerstgenoemde is het de vijfde editie, zijn jongere zus is toe aan haar tweede editie.
„Na de Wereldjongerendagen in Madrid in 2011 wilde ik nog een keertje mee”, zegt Nele Van de Walle (26). „Tot je dertigste kun je deelnemen, daarna niet meer. Daarom wilde ik er voor het laatst nog eens bij zijn. Samen zijn met zo veel gelovige jongeren is uniek. Voor één keer is ‘Ben jij gelovig?’ niet de vraag die ik steeds opnieuw moet beantwoorden. Het gaat erom met elkaar uit te wisselen over ons geloof en hoe we dat beleven.”
De Wereldjongerendagen duren vijf dagen. Omdat het zonde zou zijn zo’n verre reis te maken om er zo kort te verblijven, volgen de Vlaamse deelnemers in Panama een voorprogramma. „Daar kijk ik bijzonder naar uit”, zegt Nele Van de Walle. „Het is een inleefreis bij de plaatselijke bevolking en dat wordt allicht een gelegenheid om ons te bezinnen en te beseffen hoe goed we het eigenlijk hebben in België. Bovendien gaan we een dag meehelpen met de voorbereiding van een volksfeest. Toch kijk ik nog het meest uit naar de avondwake aan het eind van de Wereldjongerendagen. In Madrid was dat een prachtig moment van saamhorigheid onder gelovige jongeren.”
Aan vorige edities van de WJD namen zo’n 3,5 miljoen jongeren deel en in een dergelijke massa raak je elkaar makkelijk kwijt. „Mijn 29-jarige broer Lieven gaat opnieuw mee”, zegt Nele Van de Walle. „We zien elkaar weinig tijdens de Wereldjongerendagen, maar „Tijdens de inleefreis helpen we mee een volksfeest voor te bereiden” achteraf is het fijn dat we beiden hetzelfde beleefden. Dat maakt het makkelijk om erover na te praten.”
De deelnemende jongeren volgden in België een voorbereidend traject. „We maakten kennis met een gastvrij land”, herinnert Nele Van de Walle zich. „Onze eerste woordjes Spaans hebben we inmiddels onder de knie en er kwam iemand getuigen over de gastvrijheid van de Panamezen. Ik was al eens in Zuid-Amerika en toen viel het me op dat de mensen met weinig middelen erin slagen de tafel te dekken voor vele gasten.”
Doorgaans vinden de Wereldjongerendagen plaats in de zomer. „Het is uitzonderlijk dat ze ditmaal ’s winters plaatsvinden, maar daar is een logische verklaring voor”, weet Annelien Boone van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen. „Wereldjongerendagen hebben gewoonlijk plaats tijdens de grote vakantie in het gastland. In Panama valt die nu eenmaal tijdens de winter.”
Veel studenten hoger onderwijs zien daardoor hun kans om deel te nemen aan de Wereldjongerendagen in het water vallen. Met de nakende examenperiode is het voor de meesten onder hen immers studeren geblazen. Om hen alsnog erbij te betrekken, organiseert IJD de Nacht van Panama, van 26 op 27 januari.
„Tijdens het slotweekend van de Wereldjongerendagen nodigen we alle jongeren tussen zestien en dertig jaar uit om in Brussel te proeven van de sfeer van de Wereldjongerendagen”, zegt Annelien Boone. „In de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk volgen we live de avondwake in Panama, die wordt voorgegaan door paus Franciscus. We bieden ook verscheidene workshops aan in het teken van solidariteit, creativiteit en spiritualiteit. Zo zal hulpbisschop Jean Kockerols een catechesemoment leiden. We sluiten de Nacht van Panama af met een solidair ontbijt en een eucharistieviering.”

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €22
tot eind 2019

Registreer je hier