Plaats het gebed in uw aandelenkorf

Te Gast
TE GAST

In deze rubriek reageert een deskundige gast op een vraag of stelling. Deze week luidt de vraag: is bidden een goede belegging?

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De sector van beleggingen is een wereld op zich. Het vraagt kennis en kundigheid om in deze tijd mensen daarin raad te kunnen geven. Wanneer je tegenwoordig naar een bank stapt, krijg je een hele vragenlijst onder de neus geduwd om te polsen hoeveel risico je wilt nemen met je te beleggen geld. Je kunt veeleer behoudend beleggen, dynamisch of risicovol. Naar aanleiding van het verschijnen van het inspiratieboekje Bidden voor iedereen (uitgeverij Halewijn) pas ik zulke bevraging graag toe op het gebed: is bidden een goede belegging?
Wie op zoek is naar winst op korte termijn kiest beter voor iets anders dan het gebed. Voortdurend de koers van het gebed in het oog houden om zo snel mogelijk je winst te nemen, werkt niet. Wie dat verlangt, is eraan voor de moeite. Gebed werkt fundamenteel anders. Beleggen in gebed heeft heel eigen principes.
Bidden is bij uitstek een langetermijnbelegging. Het is een project waar je instapt en best nooit meer uitstapt. Niet dat bidden altijd makkelijk zal zijn. Als je ermee start, weet dan dat er periodes zullen zijn dat je je beklaagt dat je ermee begon, dat je zal twijfelen of het allemaal wel zin heeft. De belegging in bidden heeft de vreemde eigenschap dat ze enkel maar rendabel wordt als je erin gelooft. Bij een reguliere belegging is er ook sprake van geloven, maar op een heel ander niveau, in een bedrijf, in de groeikansen van een project. Het specifieke aan het gebed is dat je gelooft in Iemand, in God. Dat levert de eigenaardige eigenschap op dat wederkerig diepgaand vertrouwen de basis uitmaakt van die belegging. Het moeilijkste aan dat vertrouwen is dat je tevreden moet zijn zonder te weten wat de return zal zijn. De winst bestaat niet automatisch in wat je in je gebed vroeg, maar is tegelijk wel verzekerd. Die ogenschijnlijke tegenspraak bezorgt menig belegger in gebed kopzorgen en maakt het extra moeilijk.
Zo zal de bekende gebedsleraar Laurence Freeman als mogelijke bonus van het beleggen in gebed aanstippen dat je huisgenoten of de mensen met wie je omgaat je na een tijd zullen zeggen dat je veranderd De winst van het aandeel wordt steeds geïnvesteerd in het leven van anderen bent, dat je een aangenamer mens bent. Moet je daarvoor beleggen in gebed? Natuurlijk niet, maar je omgeving zal zo’n bonus beslist weten te appreciëren.
Een andere eigenaardigheid ten opzichte van reguliere beleggingen is dat hoe meer je investeert in gebed, des te groter de winst is. Het is normaal gezien niet de strategie van een goede huisvader of huismoeder om ook dat deel te investeren waarvan je moet leven. Beleggen in gebed daagt juist uit om niet enkel wat overblijft aan tijd en ruimte te spenderen aan het gebed, maar ook wat behoort tot het dagelijkse leven aan te spreken om in het gebed in te brengen. Eigenlijk is het hierom te doen, het leven van elke dag te delen met Iemand, met God. Op die manier wordt het eigensoortige van de belegging in gebed helemaal duidelijk. Je investeert niet in iets, maar in Iemand. Je investeert in een relatie met God.
Zoals elke goede belegging is de aandelenkorf van die investering gevarieerd. Bidden kan gebeuren op zo veel manieren. Er zijn mensen die met woorden bidden, er zijn er die zonder woorden bidden. Er zijn mensen die op bedevaart gaan, terwijl anderen thuis bidden of in de kerk. Er zijn mensen die vooral psalmen bidden, anderen zweren bij het Onzevader en het Weesgegroet. Er zijn zelfs mensen die hun hele leven inzetten op het gebed. Alle winst van het gebed moet voor hen rechtstreeks anderen ten goede komen. Keuze te over dus om als gebedsbelegger je eigen klemtonen te leggen.
Voor wie belegt in gebed is het belangrijk te weten dat die belegging – volstrekt terecht overigens – het waarmerk ‘ethische belegging’ draagt. Bidden en handelen gaan immers altijd samen. De winst van het aandeel wordt steeds geïnvesteerd in het leven van anderen. Wie meent dat bidden vooral zichzelf ten goede zal komen, zal met scha en schande leren dat het gebedsaandeel uitblinkt in het tegenstelde.
Tot slot is het goed te weten dat bij het beleggen in gebed men niet spreekt over een aandeelhoudersvergadering, maar over een gemeenschap. Dat om duidelijk te maken dat niemand ooit alleen bidt.

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier