Mogen we nog van onze chocolade eten?

Tweespraak

Van de prijs die grote chocoladebedrijven voor hun chocolade krijgen, ontvangen de arme cacaoboeren slechts een kruimel. Tijd voor meer eerlijke samenwerking, zegt Jelle Goossens van Rikolto

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Extreme armoede onder boeren, kinderarbeid, massale ontbossing – de meest recente cacaobarometer drukte ons met de neus op de feiten: onze chocolade staat symbool voor het ergste falen van ons voedselsysteem.
Laat de industrie betijen? Toch niet. De grote chocoladebedrijven lanceerden programma’s om alle cacao duurzaam te hebben tegen 2020. Veelal ligt de focus op de technische omkadering voor boeren om hun productiviteit te verbeteren.
Belangrijk, maar onvoldoende. Wat ben je met hogere producti…

Zolang de controle op labels als Fair Trade niet beter geregeld is, gebruikt hij de labels liever niet en koopt de bekende chocolatier Herman Van Dender meestal zelf bij kleine boeren zijn cacao in.

Niet voor niets staat er op onze website: „Save the earth… it’s the only planet with chocolate.” Wij proberen zo goed mogelijk zelf de herkomst van onze cacao te controleren. Zelf bezocht ik al plantages in Afrika en Zuid-Amerika. Op basis daarvan maakten we onze keuzes. Zo werken we niet langer met Afrikaanse bonen. De reden is tweeërlei. Enerzijds commercieel: de grootste massa cacaobonen komt uit Afrika en gaat naar de grote industriële chocolademakers in de wereld. Anderzijds zijn er de arbeidsomstandigheden: als je bezoeken aflegt na a…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier