Moeten we de zomertijd afschaffen?

Tweespraak

De halfjaarlijkse uurwijziging heeft verregaande gevolgen voor onze gezondheid en onze veiligheid, zegt Ann Ceusters. Bovendien zijn de voordelen gering en niet op iedereen van toepassing.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Onze biologische klok bevindt zich in de hersenen. Bij een natuurlijke tijd loopt onze klok ongeveer gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. Door het gebruik van de zomertijd gebeurt dat in de lente echter niet en wordt het interne ritme van de mens niet aangepast. Daardoor slapen we in de zomermaanden minder en neemt de slaapkwaliteit af. Het is belangrijk dat de mens de volledige slaapfase kan doorlopen volgens zijn biologische ritme. Vervroegd de slaapfase afbreken, betekent dat de aanmaak …

Een heel jaar in de wintertijd of de zomertijd leven is ook geen aantrekkelijk idee. We trotseren wel jetlags, waarom zouden we dan geen uurwijzigingen aankunnen, vraagt Bart Staes zich af.

Onlangs organiseerde het Europees Parlement een debat over het al dan niet afschaffen van de zomertijd. Ik moet toegeven, nogal wat wetenschappelijke onderzoeken vertellen ons dat het verzetten van de klok een negatieve invloed heeft op de menselijke gezondheid. Tegelijk is het ook duidelijk dat er geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Veel mensen maken zich zorgen over het verzetten van de klok. Over één zaak is iedereen het eens: zelfs na een afschaffing van de zomertijd moeten we in de gehele Europese Unie één tijdregeling…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €52
tot eind 2024

Registreer je hier