Zijn dierentuinen een zegen of een vloek?

Tweespraak

De meeste dieren in zoos zijn niet bedreigd. En of een zoo bezoekers werkelijk bewust maakt, dat betwijfelt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. Ondermaatse dierentuinen moeten verdwijnen.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

In hun biotoop aarden wilde dieren het best. Ondanks alle risico’s biedt het leven in vrijheid hun de meeste kansen op de hoogst mogelijke levenskwaliteit. Ook in gevangenschap gekweekt, blijven wilde dieren wild. In vergelijking met het leven in de natuurlijke biotoop worden de mogelijkheden om hun soorteigen potentieel te ontplooien in gevangenschap sterk ingeperkt.
Wereldwijd houden nog veel dierentuinen wilde dieren als levende postzegelverzamelingen: zo veel mogelijk soorten in kleine barre kooien …

Enkele diersoorten bestaan nog dankzij de kweekprogramma’s van dierentuinen, zegt bioloog Hilde Vervaecke. Naast educatie en onderzoek is conservatie een van de taken van de moderne zoo.

Zoos kregen in de Europese regelgeving een duidelijke functie toegeschreven: de conservatie van bedreigde diersoorten, educatie en wetenschappelijk onderzoek daarover. Die functie mag ruim omschreven worden tot het opvoeden van mensen om meer rekening te houden met de noden van de andere dieren op onze planeet.
Het is een illusie te denken dat alle soorten in een zoo passen als je de eerder genoemde functies volgt. Heel wat soorten in dierentuinen zijn niet bedreigd, maar wel gewoon aantrekkelijk. Zoos zijn ook commerciële bedrijven …

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Krijg 1 maand toegang
voor €5
OF

Word abonnee
voor €41
tot eind 2019

Registreer je hier