Vingerafdruk op onze ID-kaart, waar is dat goed voor?

Tweespraak

Zij die vanaf april een nieuwe elektronische identiteitskaart moeten aanvragen, moeten hun vingerafdrukken laten nemen. Een zinnig wapen tegen identiteits- en documentfraude, vindt Steve Heylen.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Nieuwe wetgeving bepaalt dat iedereen die vanaf april 2019 naar zijn gemeentebestuur moet om een nieuwe elektronische identiteitskaart (e-ID) aan te vragen, verplicht wordt om zijn vingerafdrukken te laten nemen. Het digitale beeld van de wijsvinger van de linker- en de rechterhand wordt immers geïntegreerd in de chip van de e-ID. De maatregel geldt enkel voor nieuw aan te vragen kaarten en dus bij verval, verlies, diefstal of defect van de oude kaart. De geldigheidsduur van een e-ID is sedert 2014 tien jaar (…

Met de vingerafdruk op onze e-ID gebruikt de regering het terrorisme als mom om ons nog meer angst aan te jagen. Daarmee gooien we onze privacy te grabbel, meent Matthias Dobbelaere-Welvaert.

Na een werkbezoek in Marokko in 2015 importeerde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het lumineuze idee van een vingerafdruk op de e-ID. Oorspronkelijk nog met een nationale databank, maar intussen teruggeschroefd naar een lokale kopie van de vingerafdruk op de e-ID. Eind 2018 keurde de Kamer het wetsontwerp goed.
Het protest bleef echter niet uit. Op Twitter ontstond spontaan een tegenbeweging met de catchy hashtag #ikweiger. Theo Francken (N-VA) noemde die hashtag en bijbehorende beweging „linkse zever”. Ook…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €45
tot eind 2024

Registreer je hier